16 aug 2024

Supervalåret 2024 och desinformationen

7-9Gymnasiet
Kurs: Mediekommunikation, Samhällskunskap/SO-ämnen
Lektionsantal: Upp till varje lärare
Tema: Källkritik
Senast uppdaterad: 18 aug 2024

2024 är ett supervalår då val hålls i över 50 länder. I juni var det val till EU-parlamentet och dessförinnan var det val i bl.a. Finland, Pakistan, Slovakien och Indien. I november är det presidentval i USA. Det har kommit många rapporter om hur desinformation och falska påståenden med avsikt att påverka människor och styra opinioner, har spridits i olika kanaler. I den här övningen får du hjälp med hur du ska tänka för att upptäcka desinformation och undvika att bli lurad.

1. Gör kortkurs om desinformation

Mobile stories som stöttar unga att delta i det demokratiska samtalet, har skapat en kortkurs som hjälper dig att känna igen desinformation när du möter den. Gör kortkursen här.

Svara på frågorna under kursens gång:

  1. Vilken är skillnaden mellan desinformation och misinformation?
  2. Hur definieras informationspåverkan?
  3. Ge exempel på vad olika sorters desinformation kan vara.
  4. I avsnittet om konspirationsteorier: Vilka är de frågor du bör ställa dig? Försök att ge exempel på kända konspirationsteorier som spreds till exempel under pandemin eller under det förra amerikanska valet 2020.
  5. Förklara vad som menas med lateral granskning.

3. Kontrollera fakta

Tucker Carlson är en amerikansk journalist som tidigare arbetade för den amerikanska TV-kanalen Fox News. Tidigare i år gjorde han en uppmärksammad intervju med Rysslands president Vladimir Putin. I samband med intervjun dök det upp påståenden om att Tucker Carlson var utsatt för säkerhetshot av Ukraina. Du ska nu undersöka vad som skrevs om dessa hot och hur trovärdiga uppgifterna är.

  1. I nättidningen Miami Chronicle dök det upp en artikel som beskrev att Tucker Carlson skulle ha varit utsatt för en av Ukraina planerad attack. Undersök vad detta är för tidning. Klicka upp en nyhetsartikel. Får du veta när artiklarna är skrivna (datum) och står det vem som skrivit artikeln?
  2. Leta upp artikeln om Tucker Carlson som finns här. Sök efter samma uppgifter som i föregående punkt. Vad tänker du om att uppgifterna saknas? Vad säger detta om möjligheterna att faktakolla om uppgifterna i artikeln stämmer?
  3. Nu ska du göra en egen faktakoll. Skriv in ”fact check” och till exempel ”Tucker Carlson attack”. Hittar du några trovärdiga källor som beskriver om attacken var planerad eller inte?
  4. Vad finns det för möjliga tolkningar till varför dessa rykten uppkom?

3. Sammanfatta

Diskutera och sammanfatta vad ni har lärt er av kortkursen och faktakontroller.

Förberedelser

Syfte

Att känna igen olika exempel på desinformation.

Tidningar till klassrummet

Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.