Tidningsveckan

vecka 42

Tidningsveckan 2023: vecka 42, den 16-20 oktober

Tidningsveckan är ett årligen återkommande evenemang i samarbete mellan Mediekompass och många av våra mediehus som ger ut dagstidningar runt om i landet. Under Tidningsveckan – som infaller vecka 42, den 16 till och med den 20 oktober – får du som lärare möjlighet att arbeta med nyhetsmedier i undervisningen. Temat för Tidningsveckan 2023 presenteras i augusti.

Du som lärare har under Tidningsveckan genom flertalet av våra mediehus gratis tillgång av klassuppsättningar av din lokaltidning. Sök upp din tidning här på Mediekompass.

Lektionsförslag

Under Tidningsveckan kommer du som lärare ha tillgång till undervisningsmaterial, som publiceras här i god tid innan Tidningsveckans startdatum. Det kommer finnas lektioner från lågstadiet upp till och med gymnasiet, som alla syftar till att öka förståelsen för mediernas uppdrag och villkor. Övningarna är också ett stöd i att utveckla elevernas förmågor att kritiskt söka och tolka information samt att själva skapa journalistiskt material. Lektionerna följer Skolverkets styrdokument med avseende på kursernas centrala innehåll. Då styrdokumenten ofta är överlappande mellan årskurser gällande det centrala innehållet, finner man en del övningar för olika åldrar som är ganska lika varandra. Läraren har här möjlighet att anpassa svårighetsgraden i övningen efter elevernas förkunskaper och förmågor.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, som kommer varje tisdag under läsåret, för att få information och uppdateringar om Tidningsveckan och Mediekompass. Du registrerar dig här.