18 aug 2024

Avslöja bilden

4-67-9
Kurs: Bild, Samhällskunskap/SO-ämnen
Lektionsantal: 1-2 lektioner
Tema: Källkritik
Senast uppdaterad: 11 sep 2024

Det har länge varit lätt att manipulera bilder, men med AI:s intåg har det blivit allt vanligare. I den här lektionen får eleverna lära sig verktyg som kan hjälpa dem att avslöja vilka bilder som är äkta och hur de ska tänka för att inte bli lurade av fejkade bilder.

Inled lektionen med att prata om hur eleverna förhåller sig till bilder som de ser på sociala medier. Uppmana dem att inte dela bilder utan att tänka efter innan de gör det.

1. Titta på bilden

Sök upp bilden på Australien hos Källkritikbyrån här. Den påstås var en satellitbild från NASA, USA:s rymdforskningsmyndighet, och visa de bränder som härjade på den australiensiska kontinenten för ett par år sedan.

2. Undersök bilden

Undersök hur NASA:s satellitbilder brukar se ut. Är det troligt att det är en bild därifrån?

3. Sök upp bilden på nätet

Ta en skärmdump av bilden och lägg in på Google bildsök. Det kallas för omvänd bildsökning. Antingen kan du ladda upp bilden som du sparat ned på datorn, eller så kan du högerklicka på bilden (om du har Chrome som webbläsare) så får du upp en mängd träffar om bilden. Du kan också använda Tineye och ladda upp bilden där. Då får du en mängd sökträffar och kan snabbt se vad som skrivs om bilden. Har bilden publicerats tidigare? Hjälp eleverna att sortera bland olika trovärdiga källor.

4. Titta på fler bilder och diskutera

Längst ner på Källkritikbyråns sida hittar du fler bilder i en film som använts för olika syften. Diskutera hur viktigt det är att stanna upp och fundera på om bilden är sann och om den använts i något speciellt syfte.

5. Experimentera med egna AI-bilder

Gå in och experimentera med egna AI-bilder på till exempel canva.com. Tänk på att skapa en specifik och detaljerad prompt och ge noggranna instruktioner för att få en så bra bild som möjligt. Diskutera hur man skiljer en AU-genererad bild från en äkta.

Förberedelser

Syfte

Att hitta verktyg för att avslöja falska bilder på nätet.

Tidningar till klassrummet

Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.