Tidningsveckan

vecka 42

 

Illustration: Leo Hallin

Tidningsveckan 2023: Förstå din framtid!

Tidningsveckan är ett årligen återkommande evenemang i samarbete mellan Mediekompass och många av våra mediehus som ger ut dagstidningar runt om i landet. Under Tidningsveckan – som infaller vecka 42, den 16 till och med den 20 oktober – får du som lärare möjlighet att arbeta med nyhetsmedier i undervisningen.

Du som lärare har under Tidningsveckan genom flertalet av våra mediehus gratis tillgång av klassuppsättningar av din lokaltidning. Sök upp din tidning här på Mediekompass.

Illustration: Leo Hallin

Årets tema: Förstå din framtid!

Tidningsveckans tema “Förstå din framtid!” syftar till att ge eleverna en fördjupad förståelse av sin och andras morgondag. Genom att använda dagstidningen som verktyg får de möjlighet att utforska olika aspekter av sin framtid och göra sin röst hörd. Dessutom ges eleverna chansen att undersöka hur nyhetsförmedlingen kan komma att förändras och hur artificiell intelligens och chattrobotar kan påverka medielandskapet. Genom dessa aktiviteter kan eleverna bli bättre rustade att navigera i det snåriga informationssamhället vi lever i, idag och i framtiden.

Lektionsförslag

Under Tidningsveckan kommer du som lärare lätt åt lektionstips och undervisningsmaterialhär på sidan. Här finnas lektioner från lågstadiet upp till och med gymnasiet, som alla syftar till att öka förståelsen för mediernas uppdrag och villkor. Övningarna är också ett stöd i att utveckla elevernas förmågor att kritiskt söka och tolka information samt att själva skapa journalistiskt material.

Lektionsförslag åk 7 – 9, gymnasiet

Lektionsförslag åk 1 – 3, 4 – 6

Fri tillgång till Mediearkivet under Tidningsveckan

Retriever erbjuder under Tidningsveckan fri tillgång för skolklasser till Mediearkivet, där du hittar tidningsartiklar från 1981 och framåt. I artikeldatabasen finns över 120 miljoner artiklar, både svenska och internationella. I databasen finns tidningsartiklar i print och webb, podcasts och radio- och tv-sändningar. Fyll i dina uppgifter hos Retriever för att du och dina elever ska få tillgång till Mediearkivet, här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, som kommer varje tisdag under läsåret, för att få information och uppdateringar om Tidningsveckan och Mediekompass. Du registrerar dig här.

Information för tidningshusen

Hjälp skolorna att få tillgång till sin lokaltidning och sprid ordet om Tidningsveckan med hjälp av våra pluggannonser. Om ni inte redan finns med på Mediekompass lista över tidningar som samarbetar med skolor och för att få tillgång till annonsmaterialet, vänligen kontakta oss på mediekompass@tu.se.