Mediekompass elev

Välkommen till Mediekompass elevportal!

Medieutforskaren

  • Årskurs 1-3

  • Årskurs 4-6

  • Årskurs 7-9

  • Gymnasiet

Skriv in din mailadress. Vi svarar inom kort!

Ställ din fråga här!

Hej och välkommen till Mediekompass elevportal. Här kan du lära dig allt om nyheter, journalistik och källkritik. Har du någon fråga eller fundering?

Skickat ett par sekunder sedan

Vanliga frågor

  • När släpps Dawit Isaak fri?

    Journalisten Dawit Isaak är samvetsfånge i Eritrea sedan den 23 september 2001. Han är fängslad utan rättegång. Eritrea är ett av världens mest stängda länder. Dawit Isaak är berövad möjligheten att kontakta svenska myndigheter eller sin familj. Man vet inte om eller när han kan släppas. Dawit Isaak är den journalist i världen som suttit fängslad längst tid.

  • Varför kallas Aftonbladet och Expressen för kvällstidningar?

    Uttrycket kvällstidning kommer sig av att tidningarna tidigare fanns i butiken tidig kväll, till skillnad från dagstidningen som kom i brevlådan på morgonen. Det gjorde det möjligt att rapportera om vad som hade hänt under natten, innan tidningen gick i tryck. Nu finns den tryckta kvällstidningen i butik redan på morgonen, precis som andra dagstidningar. Kvällstidningarna har ofta ett mer lättsamt innehåll, enklare språk, fler bilder och större rubriker än dagstidningarna, men skillnaderna är idag små i och med snabba digitala nyhetsflöden som uppdateras dygnet runt.

  • Vad är public service?

    Public service är medier i allmänhetens tjänst. I Sverige är de uppdelade i tre olika företag, SVT, SR och UR. De producerar tv och radio för hela befolkningen. De informerar, underhåller och granskar makten genom nyhetssändningar, faktaprogram och stora evenemang som Melodifestivalen. Public service har ett politiskt tillsatt uppdrag men står fria och oberoende från våra folkvalda politiker i sitt dagliga arbete. De får pengar från en särskild public service-skatt, som bekostas av allmänheten.

  • Hur bra är Sverige på pressfrihet?

    När organisationen Reportrar utan gränser rankar världens länders pressfrihet är Sverige på en fjärdeplats, strax efter Norge, Irland och Danmark (2023). Sverige har sjunkit i rankningen sedan föregående år. Sverige är bland de tre bästa när det gäller mediers ekonomiska förutsättningar men kan förbättra säkerheten för journalister, till exempel vad gäller hat och hot. I många andra länder i världen är det svårt eller till och med farligt att vara journalist.