03 mar 2024

Tips inför Internationella kvinnodagen

Tema: Nyhetstips

Den 8 mars uppmärksammas kvinnors situation och jämställdhetsfrågor över hela världen. Här ger vi några förslag på hur du kan lyfta den Internationella kvinnodagen i din undervisning:

* Den aktuella hovrättsdomen där en pojke fick ett mildare straff och dömdes till sexuellt ofredande istället för sexuellt övergrepp som han dömdes till i tingsrätten. Här skriver Expressen om fallet.

* Snippa-domen från 2023. I ett uppmärksammat rättsfall har en man friats från barnvåldtäkt efter att det har rått förvirring kring begreppet “snippa”. Här ger vi några förslag på hur du kan plocka in nyheten i din undervisning.

* Räkna med kvinnor. Svenska nyhetsmedier blir allt bättre på att lyfta kvinnliga perspektiv i sin bevakning, men än råder tydlig ojämställdhet. Andelen kvinnor ökar i nyheterna, men bara drygt en av fem experter är kvinnor. Läs mer i rapporten Räkna med kvinnor. För dig som undervisar i samhällskunskap eller svenska ger ger vi här förslag på hur du kan arbeta med rapporten i din undervisning.

* Läs en intervju med forskaren bakom Räkna med kvinnor. Maria Edström, medieforskare vid Göteborgs universitet, beskriver i en intervju med Mediekompass vad som krävs för att svenska nyhetsmedier ska få jämställd rapportering. Läs här.

* Bildanalys. Vem får synas i nyheterna? I det här lektionstipset fokuserar vi på bilder. Hur porträtteras män och kvinnor? yngre och äldre? Hur skildras inrikes och utrikes födda? Är det någon skillnad på reklambilder och nyhetsbilder? Du hittar förslaget här.