Pressfrihetens dag den 3 maj

23febAll Day15junPressfrihetens dag den 3 maj

Event Details

Den 3 maj är Pressfrihetens dag för att uppmärksamma det arbete som görs av journalister och nyhetsmedier – ofta under mycket svåra omständigheter – för att främja tryck- och yttrandefrihet. Dagen fungerar också som en påminnelse till alla länders regeringar att de har en skyldighet att försvara den yttrandefrihet som beskrivs i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det är också på Pressfrihetens dag den 3 maj som Reportrar utan gränser presenterar sitt Pressfrihetsindex, med en belysning av hur världens länder lever upp till kraven på tryck- och yttrandefrihet. Då presenteras också årets mottagare av Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris.

I samband med Pressfrihetens dag presenterar vi på Mediekompass en videointervju med Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer, där vi diskuterar årets index och pristagare. Till intervjun finns även instuderingsfrågor, som eleverna kan arbeta med i klassrummet eller som hemuppgift.

Du hittar intervjun här.
Instuderingsfrågorna finns här.

Vill du jobba vidare med frågan om pressfrihet kan vi rekommendera två uppdaterade övningar här på Mediekompass. Bägge bygger på pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Den ena är lite enklare och den andra mer avancerad för lite äldre elever.
Pressfrihet – enklare övning
Pressfrihet – avancerad övning

Time

February 23 (Tuesday) - June 15 (Tuesday)

Kommentarer inaktiverade.