Pressfrihetens dag

03mayAll DayPressfrihetens dag

Event Details

Den 3 maj är Pressfrihetens dag för att uppmärksamma det arbete som görs av journalister och nyhetsmedier – ofta under mycket svåra omständigheter – för att främja tryck- och yttrandefrihet. Dagen fungerar också som en påminnelse till alla länders regeringar att de har en skyldighet att försvara den yttrandefrihet som beskrivs i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det är också på Pressfrihetens dag som Reportrar utan gränser presenterar sitt Pressfrihetsindex, med en belysning av hur världens länder lever upp till kraven på tryck- och yttrandefrihet. Då presenteras också årets mottagare av Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris.

I samband med förra årets Internationella dag för pressfrihet presenterade vi på Mediekompass en videointervju med Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer, där vi diskuterar 2021-års index och pristagare. Till intervjun finns även instuderingsfrågor, som eleverna kan arbeta med i klassrummet eller som hemuppgift.

Du hittar intervjun här.
Instuderingsfrågorna finns här.

Vill du jobba vidare med frågan om pressfrihet kan vi rekommendera två övningar här på Mediekompass. Bägge bygger på pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Den ena är lite enklare och den andra mer avancerad för lite äldre elever.
Pressfrihet – enklare övning
Pressfrihet – avancerad övning

Glöm inte heller att anmäla dig till vårt lärarseminarium med Reportrar utan gränser den 4 maj, där tidigare nämnda Erik Halkjaer presenterar årets index och berättar hur man kan arbeta med kartan i sin undervisning. Mer info och anmälan här, sista anmälningsdag är den 27 april.

Time

All Day (Tuesday)

Lämna ett svar