Faktaresistens och tillit – om den stora oenigheten

11may08:0008:45Faktaresistens och tillit – om den stora oenigheten

Event Details

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, föreläser hos Internetstiftelsen om begreppet faktaresistens. Hon beskriver hur våra olika åsikter inte bara gäller värderingar, utan också fakta. Och hon pekar på riskerna med att vår tillit till källor polariseras allt mer.

Vi lever i ”post-sanningens tid” sägs det, en tid präglad av opålitlig information, starka känslor och rent tyckande. Ett särskilt kännetecken för tiden är oenighet som inte går att överbrygga. Våra faktaövertygelser går ofta i linje med politisk eller ideologisk grupptillhörighet. Vad är det som pågår egentligen? Vilken roll spelar den stora spridningen av desinformation? Och vilken betydelse har tilliten?

Välkommen till en morgon där du får lära dig mer om faktaresistens och vilka risker den bär med sig. Med Åsas hjälp försöker vi besvara vad som händer om en faktabaserad diskussion inte längre är möjlig? Och vad innebär det i så fall för den stundande valrörelsen?

Det här eventet riktar sig till:

  • alla som jobbar med medie- och informationskunnighet eller digital kompetens
  • alla som är intresserade av frågor som rör källkritik och samtalsklimatet på nätet
Lästips inför eventet: i artikeln Så luras vi av våra känslor får du en bra introduktion till begreppet faktaresistens och vad det faktiskt är som hindrar oss från att ta till oss fakta.
Praktisk information, En direktlänk till livesändningen (som sker via Youtube) mejlas ut en dag före start (till alla som anmält sig som deltagare). En påminnelse skickas även ut cirka en timme innan sändningen drar igång.

Läs mer och anmäl dig här hos Internetstiftelsen.

Time

(Tuesday) 08:00 - 08:45

Kommentarer inaktiverade.