februari, 2021

23febrHela dagen15juniPressfrihetens dag den 3 maj

Om evenemanget

Den 3 maj är Pressfrihetens dag för att uppmärksamma det arbete som görs av journalister och nyhetsmedier – ofta under mycket svåra omständigheter – för att främja tryck- och yttrandefrihet. Dagen fungerar också som en påminnelse till alla länders regeringar att de har en skyldighet att försvara den yttrandefrihet som beskrivs i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det är också på Pressfrihetens dag den 3 maj som Reportrar utan gränser presenterar sitt Pressfrihetsindex, med en belysning av hur världens länder lever upp till kraven på tryck- och yttrandefrihet. Då presenteras också årets pristagare till Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris.

I samband med Pressfrihetens dag kommer vi på Mediekompass att lansera en videointervju med Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer, där vi kommer att diskutera årets index och pristagare. Håll koll på Mediekompass den 3 maj för detta.

Vill du redan nu börja planera undervisningen inför den 3 maj har vi två övningar med olika svårighetsgrad som handlar om Pressfrihet.

Pressfrihet 2020 – enklare övning

Pressfrihet 2020 – avancerad övning

Tid

Februari 23 (Tisdag) - Juni 15 (Tisdag)

X
X