25 feb 2022

Vi och demokratin

Tema: Nyhetstips

DN har under veckan publicerat en fyra delar lång artikelserie på temat “Vi och demokratin“. Där får läsaren möta forskare från flera oberoende forskningsinstitut som krasst konstaterar att demokratin är rejält ansatt världen över. Inte sedan 1990 har demokratinivåerna varit så låga som de är idag. I texterna får man dessutom möta Zsolt Czinkóczky som växte upp i ett icke-demokratiskt Ungern.

Forskningen konstaterar att det finns mycket som civilsamhället kan göra som försvar för demokratin. Den kanske viktigaste insatsen kan ske i utbildning och skola. På Kvarnbergsskolan på Värmdö ägnar sig elever i årskurs 8 med ett stärkande demokratiprojekt, något du kan läsa mer om i den tredje delen.

Vill du arbeta med demokrati i klassrummet finns nu en lektionstipsserie som tar avstamp i artiklarna här på Mediekompass. Lektionsupplägget är anpassat efter undervisningen i samhällskunskap för åk 7-9 och gymnasiet men kan med lite anpassning användas för yngre barn eller i andra kurser. Du når första delen av lektionstipsen här.