29 apr 2024

Vad händer på Pressfrihetens dag?

Tema: Evenemang

Pressfrihetens dag firas den 3 maj. Att uppmärksamma och försvara den fria pressen beslutades i FN:s generalförsamling 1993. Sedan dess har mycket hänt i världen, inte minst när det gäller demokratiutveckling och pressfrihet. Vi lever i utmanande tider för pressfriheten, både i Sverige och i vår omvärld. Det uppmärksammas årligen av Reportrar utan gränser, som den 3 maj släpper sitt Pressfrihetsindex.

Tidigare utsågs också årets Pressfrihetspris denna dag. Från och med detta år utses pristagarna i september istället.

Pressfrihetens dag uppmärksammas på olika sätt runtom i landet. Här är ett litet urval.

Malmö: Pressfrihetens dag med Reportrar utan gränser

Dawit Isaak-biblioteket och Reportrar utan gränser (RSF), Fristad Malmö och Sydsvenskan bjuder in till presentation och samtal på tema pressfrihet kl 13. Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs.

Stockholm: Pressfrihetens dag

På Stadsgårdsterminalen i Stockholm arrangerar Reportrar utan gränser tillsammans med en mängd aktörer en eftermiddag där kulturminister Parisa Liljestrand håller tal, det blir också flera panelsamtal om konflikthantering och om hot och hat mot journalister. Evenemanget arrangeras av Journalistförbundet, Medieinstitutet Fojo, Publicistklubben, Reportrar utan gränser (RSF Sverige), Svenska Tecknare, Svenska PEN, Svenska Unescorådet, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och Utgivarna. Föranmälan krävs.