24 sep 2024

Upprop i DN mot hat och trakasserier

Tema: Dagspress

I ett upprop i DN Kultur skriver 74 journalister, författare och forskare om de hot och trakasserier som de utsätts för. De vittnar om att konsekvenserna är förödande och att många röster tystnar. Nu kräver de att makthavarna agerar och tar sitt ansvar för samtalsklimatet.

I en undersökning som gjordes av Journalistförbundet 2021 framkom det att 23 procent av Sveriges journalister hade hotats . Och 70 procent hade fått motta nedsättande kommentarer. I en rapport från Göteborgs universitet 2022 uppger också 51 procent av de som ofta kommunicerar sin forskning att de utsatts för hot och trakasserier. Det framkommer också att angreppen även kan komma inifrån universiteten, till och med från andra forskare.

Undertecknarna av uppropet skriver att det som skett under senare tid är att kritiken blivit alltmer osaklig och känslobaserad och, framför allt, att den flyttas från innehållet i det som sägs till avsändaren – den enskilda journalisten, forskaren eller författaren. En utbredd tystnadskultur har fått fäste. I Journalistförbundets undersökning uppger hela 39 procent att de ägnar sig åt självcensur för att undvika hat och hot, 48 procent att de anpassat sin rapportering av samma skäl”. Läs hela uppropet i DN här (obs: bakom betalvägg).