01 feb 2021

Unga Journalistpriset till Göteborgs-elever!

Tema: 

Unga Journalistpriset är en årlig skrivtävling som arrangeras av Mediekompass, Aftonbladet och Mobile Stories i syfte att träna unga i att ta större plats i samhällsdebatten samt fördjupa ungas källkritiska tänkande. Genom att själv arbeta med de journalistiska verktygen, ökar förståelse och insikt i mediernas roll i samhället.

Under höstterminen 2020 lämnades en mängd mycket bra bidrag från högstadie- och gymnasieelever runt om i Sverige, vilket gav juryn ett svårt men mycket trevligt arbete i att utse en vinnare. Flera av bidragen handlade om ämnen som klimatfrågan, ungas ohälsa och genusfrågor. Ämnen som naturligtvis lämpar sig väl för vilken journalist som helst men som också är helt centrala för tonåringar runt om i landet.

Allan Dalgren och Nils Clase vinner Unga Journalistpriset 2020. Foto: Anders Deros, Aftonbladet

Till slut enades juryn om att ett bidrag som stack ut lite extra från mängden. Nils Clase och Allan Dalgren på Montessoriskolan Elyseum i Göteborg intervjuade, fotade och skrev om “Havsskruven”, 15-åriga Axels uppfinning för att rena haven från plast. En idé som i sig kommer från en tävling för unga – Axel deltog i “Finn upp med skolan” 2019, där han fick första pris.

Vi gratulerar vinnarna och deras klass, som förutom att blivit publicerade i Aftonbladet belönas med 10 000 kronor till klasskassan. Vi hoppas också att eleverna kommer att fortsätta arbeta med journalistik, de har uppenbarligen talang för det.
Läs det vinnande bidraget hos Aftonbladet här.
Här är också en intervju med vinnarna.

Axel städar strand i södra Bohuslän. Foto: Nils Clase.