26 jan 2023

Träna nyhetskunnighet på engelska

Tema: Länktips

Vill du undervisa om journalistik, nyheter och källkritik på engelska? Då finns en hel del aktuella spel att använda i din undervisning. Vi tipsar om ett urval.

BBC iReporter sätter dina elever i redaktionens centrum och låt dem bli journalister för en dag. Den brittiska public service-kanalen BBC har tagit fram spelet där eleverna får träna sina förmågor att avgöra vad som är sant och riktigt och vikten av att faktakolla sin berättelse. Spelet riktar sig till barn och unga i såväl grundskola som gymnasiet.

Harmony Square lär dina elever hur politisk desinformation skapas och sprids. Spelets syfte är att “vaccinera” sina användare mot desinformation. Över fyra kapitel får spelaren lära sig hur trollande, känsloargument, polarisering och spridande av konspirationsteorier kan användas för att sprida olika påståenden. Spelet finns även på tyska, franska och spanska.

Bad News är ytterligare ett spel som syftar till att lära elever att se igenom lögner på nätet. Spelet riktar sig till unga från 14 år och uppåt. Den svenska versionen av spelet hittar du här.