11 nov 2020

Svenska PEN:s Tucholskypris

Tema: 

Fängslade författares dag, den 15 november, tilldelar Svenska PEN journalisten och författaren Maria A Ressa 2020 års Tucholskypris. Motiveringen lyder:

För hennes motstånd när det fria ordet inskränkts. För henne mod att möta hot, hat och trakasserier. Och för hennes författarskap och arbete med den filippinska nättidningen The Rappler, vars bevakning och granskning av politik och ekonomi i Filippinerna blivit en modell för rakryggad och oberoende journalistik över hela världen.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler som har haft en kritisk hållning till president Rodrigo Dutertes. Rappler blev snabbt en viktig källa för avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Läs mer om Maria Ressa och Tucholskypriset hos Svenska PEN.

Vill ni diskutera press- och yttrandefrihet kan tidigare pristagare av Tucholskypriset, som delats ut sedan 1985, vara en utgångspunkt. Eleverna kan själva få undersöka tidigare pristagares arbeten och redogöra i passande form. Pristagarna finns här.