22 apr 2024

Stå emot desinformation under supervalåret 2024

Tema: Källkritik

Rekordmånga människor kommer att rösta i demokratiska val under detta år. Det har varit val i Ryssland och i Indien har valprocessen just inletts. Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och i november är det president- och kongressval i USA. Enligt en rapport från den Sverige-baserade tankesmedjan International Institute for Democracy and Electoral Assistance, IDEA, ”drar sig demokratin tillbaka i varje del av världen” för sjätte året i rad.

Den snabba utvecklingen av AI och vår ökande användning av sociala medier innebär att vi alla är mer utsatta för desinformation från aktörer som vill störa vårt demokratiska samtal.

Allt fler unga uppger också att de inte känner sig delaktiga i samhället och att tilliten till samhällsfunktionerna minskar. Detta visar en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Valdeltagandet bland unga (18-24 år) i Sverige minskar för första gången på 20 år, visar samma rapport. Utanförskapet är störst i glesbygd och i socialt utsatta områden.

Mediekompass samarbetar med Mobile stories som har tagit fram en kostnadsfri kortkurs som hjälper elever på högstadiet och gymnasiet att känna igen desinformation. Ju mer eleverna tränar sig i detta, desto mer motståndskraftiga blir de och kan bidra till att stoppa spridningen.

Här hittar du kortkursen.

Om Mobile stories

Mobile stories stöttar unga att delta i det demokratiska samtalet. De har arbetat fram ett utbildande publiceringsverktyg, som kan användas i undervisningen, i biblioteksverksamhet, eller av ungdomsråd – eller för att starta en digital skoltidning. Läs mer om deras verksamhet här.