03 maj 2022

Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2022

Tema: Forskning, I världen, Länktips

När Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex fyller 20 år visas en dyster bild av utvecklingen för fri och oberoende media upp. Endast sju länder anses ha en bra situation idag och aldrig har så många länder haft en allvarlig situation för sina medier och journalistik tidigare.

En alltmer oreglerad och globaliserad spridning av information på nätet är ett skäl som anges, och som i sin tur leder till ökad desinformationsspridning och propaganda. Det sker inte minst i demokratier, som i USA där informationsklyftorna växer.

I topp ser vi de nordiska länderna Norge (1), Danmark (2) och Sverige (3). Där fungerar yttrandefrihet och demokrati, men med vissa utmaningar. I Sverige anges till exempel diskriminering bland journalister, det koncentrerade medieägandet och de omfattande rapporter om hat och hot mot journalister som problem.

De tre värsta länderna är Nordkorea (180), Eritrea (179) och Iran (178).

Årets index är sammanställt med en ny metod och bedöms nu utifrån sex olika indikatorer, den politiska kontexten, det rättsliga ramverket, den ekonomiska kontexten, den sociokulturella kontexten och journalisters säkerhet.

Läs mer om resultatet, ta del av en interaktiv karta (på engelska) och de metodologiska indikatorerna här.

Med utgångspunkt i det nya indexet finns två lektionsupplägg att göra i klassrummet här på Mediekompass. Du hittar en avancerad övning för högstadiet och gymnasiet här eller som en lite enklare variant för något yngre elever här.

I samband med Pressfrihetens dag kan ni göra ett Pressfrihetskryss som testar dina elevers kunskaper om fri media och journalistik. Du hittar krysset här.