22 maj 2025

Propositionen om public service framlagd – textanvändningen ska skärpas

Tema: 

Propositionen för SVT, UR och Sveriges Radios kommande tillståndsperiod, som sträcker sig från 2026 till 2033 är presenterad. Den är baserad på förra årets public service-utredning.

Public service-företagen ska årligen redovisa hur de använder text i nyhetsverksamheten. Redovisningen ska omfatta en beskrivning av varför text används och hur de digitala nyhetstjänsterna utvecklas vad gäller text och textlängd. Just textlängden är en fråga som Tidningsutgivarna har drivit och varit kritisk mot eftersom public service i mycket stor utsträckning konkurrerar med dagspressen när det gäller textnyheter.

Medlen till public service föreslås räknas upp med 3 procent 2026, från 2025 års nivå, för att därefter sänkas successivt. Uppräkningen 2027–2030 föreslås bli 2 procent per år, men sänks sedan till 1 procent per år under resterande tid av tillståndsperioden.

Innehållsuppdraget ska även fortsättningsvis vara brett formulerat. Uppdraget föreslås som väntat också bli teknikneutralt. Här görs en ändring i definitionen av kärnverksamheten, som innebär att public service-bolagens kärnverksamhet är att producera, sända och tillhandahålla ljud och rörlig bild – och huvuddelen av verksamhetens resurser och kapacitet ska användas till just kärnverksamheten.

– Det här bör medföra en skärpning av hur text används i nyhetsverksamheten, sade Malin Danielsson (L), under presentationen av propositionen.

Även public service-bolagens användning av externa plattformar, som Youtube och Tiktok, har varit en het fråga. Propositionen föreslår att de egna plattformarna ska vara prioriterade och man går på kommitténs linje och ändrar därmed kravet från ”bör” till ”ska”. Dessutom införs krav på en risk- och konsekvensbedömning vid användandet av externa plattformar.

Propositionen föreslår även att det under de kommande åtta åren ska tas fram ett beredningsunderlag med ”för- och nackdelar med olika koncernstrukturer”. Det handlar alltså om att utreda en eventuell sammanslagning av public service-bolagen, vilket föreslås ske i ”god tid före utgången av kommande tillståndsperiod”.

Tidöpartierna vill dessutom se flera analyser av public service under tillståndsperioden, som är rekordlång. Propositionen föreslår att bolagens marknadspåverkan ska analyseras, liksom produktiviteten och effektiviteten – undantaget det publicistiska arbetet. Dessutom vill man genomföra en forskningsstudie som ska belysa villkoret om opartiskhet.

Läs hela artikeln om ps-propositionen i Dagens Media.

Så här tycker ps-bolagen själva om propositionen.