29 maj 2024

Pressfriheten i EU – debatt i Europahuset

Tema: 

Demokratin är på tillbakagång inför EU-valet den 9 juni. Flera prognoser pekar på att den yttersta högern kan stärka sin position i Europaparlamentet. Reportrar utan gränser bjöd in alla åtta riksdagspartier till en debatt ”Pressfriheten på spel” i Europahuset i Stockholm.

En viktig fråga som debatten fokuserade på var om utbetalning av EU-finansierade medel ska villkoras så att mottagarlandet respekterar pressfrihet. En annan var om partierna tycker att EU-kommissionen ska ha en kommissionär för pressfrihet.

Alla partier utom Sverigedemokraterna var positiva till att villkora EU-finansierade medel så att mottagarlandet särskilt värnar om pressfrihet. SD betonade att högsta prioritet för dem är att villkora biståndet med återvändandeavtal för migranter. Kristdemokraterna menade att Sverige redan drivit igenom verktyg om rättsstatens principer där pressfrihet ingår.

När det gäller den särskilda kommissionären om pressfrihet var partierna även här relativt samstämmiga och positiva. De partier som var emot en sådan kommissionär var Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. SD förde fram att en särskild kommissionär skulle betyda alltför mycket överstatlighet.

Debatten hettade till ordentligt när man kom in på Kalla fakta-granskningen om SD:s trollfabriker. SD:s Dick Erixon menade att medierna för en kampanj mot partiet och att de därför har rätt att försvara sig när de blir angripna och ”uthängda och filmade under kaffepauser”. Den före detta journalisten och miljöpartistiska språkröret Isabella Lövin riktade skarp kritik mot SD:s agerande efter avslöjandet, där Jimmie Åkesson riktade ett tal till nationen. ”Att inte ta journalisternas frågor och ge en presskonferens utan gå till frontalattack mot fria medier och journalister. Det här är exakt samma metod som Donald Trump använde så fort han fick makten i USA och började anklaga New York Times, CNN och seriösa medier för fake news”. Lövin vände sig också till de övriga Tidöpartierna att ta tag i frågan från regeringshåll och fick medhåll från Vänsterpartiets representant Lotta Johnsson Fornarve.

De EU-kandidater som deltog i debatten var:

Socialdemokraterna: Ilan de Basso 
Moderaterna:
Arba Kokalari
Miljöpartiet:
Isabella Lövin 
Sverigedemokraterna: Dick Erixon 
Centerpartiet: Abir Alsahlani 
Kristdemokraterna:
Michaela Hollis
Vänsterpartiet: Lotta Johnsson Fornarve  
Liberalerna:
Karin Karlsbro

Läs mer om vad de olika partierna tycker om pressfrihet inom EU på Reportrar utan gränsers hemsida här.