03 maj 2023
Pressfriheten hotad över hela världen
Det finns få anledningar till att fira Pressfrihetens dag 2023. Endast 3 av 10 länder i världen har en godtagbar situation för sin journalistik. Sverige sjunker till en fjärdeplats i årets mätning. Det visar Reportrar utan gränsers (RUG) uppdaterade Pressfrihetsindex.
När RUG bedömer 180 länder i världen är det hela 31 länder som har en mycket dålig situation för sin pressfrihet, däribland Kina och Nordkorea. I Vietnam har den sittande regimen i princip lyckats utrota den oberoende journalistiken från landet. Desinformation, propaganda och fejkat innehåll blir ett allt större problem som världens länder tampas med – och som försvårar för och försvagar den fria pressen. I Mellanöstern, Asien-Stillahavsområdet, Afrika och Latinamerika är det fortsatt farligt att vara journalist i de allra flesta länder. Amerikas enda gröna land under förra årets mätning, Costa Rica, tappar i år 15 placeringar till följd av det instabila politiska läget i landet.
Några ljusglimtar finns här och där. Brasilien stiger 18 placering till följd av Jair Bolsonaros avgång som president. Bolsonaro drev en extremt fientlig politik mot journalister. Även Australien (upp 12 placering till 27) och Malaysia (upp 40 placeringar till 73) gör anmärkningsvärda uppgångar. Norge är fortsatt i topp, för sjunde året i rad.
Sverige sjunker däremot i mätningen, från plats 3 till plats 4. Under det senaste året har Sverige infört en ny spionerilag, som regeringen har lovat inte ska få få konsekvenser för journalistiken, men som man kan se resultatet av redan nu. SVT valde till exempel att inte publicera ett avslöjande med hänvisning till lagen så sent som i förra veckan. När det gäller mätkriteriet säkerhet hamnar Sverige på plats 40, och tappar därmed 8 placeringar sedan förra året. Det beror på den ökade hotbild som finns mot journalister i hela landet.
Läs mer om rapporten här, och ta del av Reportrar utan gränsers interaktiva pressfrihetsindex här (på engelska).