03 maj 2024

Pressfriheten är hotad i världen

Tema: I världen, Länktips, Nyhetstips

Pressfriheten i världen är hotad. Det framgår tydligt av det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser publicerar varje år den 3 maj. Organisationen ser en tydlig nedgång av stödet för medias självständighet samtidigt som regeringar och myndigheter misslyckas med att skapa förutsättningar för journalistiskt arbete runt om i världen. Med tanke på att 2024 är ett supervalår med 76 länder som går till val, är det enligt Reportrar utan gränser oroväckande att trycket från stater och politiska aktörer ökar. Och att de värnar allt mindre om pressfriheten. För tio års sedan var det 19 länder där pressfriheten är hotad, i årets index är det 36.

Fake news och desinformation ökar. Många regeringar har ökat sin kontroll över sociala medier och internet, begränsat åtkomst, blockerat konton och stoppat innehåll som innehåller nyheter och information.

Norge ligger för åttonde året i rad på plats ett i indexet, men även där har den politiska poängen sjunkit. Danmark ligger på andra plats tätt följd av Sverige på tredje plats. Irland, som förra året låg tvåa har halkat ner till en åttonde plats, då partiet Sinn Fein har hotat medier med stämning.

De tre asiatiska länderna som återfanns i botten av förra årets index – Vietnam, Kina och Nordkorea – har ersatts av tre länder vars politiska resultat har rasat. Det är Afghanistan, Syrien och Eritrea som nu ligger sist i både politiska och allmänna rankningar.

Läs mer om resultat och analyser per region på Reportrar utan gränsers hemsida.

Med utgångspunkt i det nya pressfrihetsindexet för 2024 finns ett lektionsupplägg för högstadiet och gymnasiet.