25 okt 2022

Nytt spel tränar elevers MIK-kunskaper

Tema: Källkritik

Global MIL Week och Media Literacy Week fortsätter med fler nyheter om olika satsningar för att stärka medborgares medie- och informationskunnighet.

Tyska Dw Innovation, som tidningen Deutsche Welle ligger bakom, har tagit fram datorspelet Go Verify! som tränar ungdomar, aspirerande journalister eller nyfikna i hur man kan tänka kritiskt i det digitala landskapet. Spelet utspelar sig 2030 på den fiktiva sociala medieplattformen Bleeper, där flödet är sprängfyllt av delade länkar, påståenden, åsikter och lika delar sann som falsk information.

Till sin hjälp har användaren ankan Izzy, en källkritiksguru, som larmar när något verkar tveksamt. Genom den inbyggda verifikationshubben kan användaren med enkla knep göra sökningar på påståenden eller göra omvända bildsökningar för att kontrollera bilders äkthet. Användaren får sedan välja att blockera påståendet om det är felaktigt, eller dela inlägget om det stämmer. Än så länge finns en demoversion av spelet och fler funktioner väntas komma när spelet färdigställs.

Spelet kan ses som ett bra komplement till undervisning i källkritik och källtillit och kan vara särskilt användbart för den som vill undervisa om frågorna i sin språkundervisning.

Du hittar demoversionen av spelet här.

Andra spel om faktagranskning och källkritik