19 okt 2022

Nätfriheten i världen minskar igen

Tema: Forskning, Statistik

För tolfte året i rad minskar den globala friheten på nätet, visar det oberoende amerikanska forskningsinstitutet Freedom House, i en rapport. Ryssland, Myanmar, Libyen och Sudan är de länder som har störst nedgång det senaste året. I minst 53 länder har nätanvändare blivit åtalade och i vissa fall dömda för att ha uttryckt sina åsikter på nätet.

Internet blir mer fragmentiserat. Freedom House ser fler restriktioner mot nyhetsflöden och information, centraliserad statlig kontroll över nätets infrastruktur och att information hindras från att överföras till andra länder.

Värst av alla är Kina, som ligger sist i mätningen för åttonde året i rad. Censuren intensifierades i samband med OS i Beijing tidigare i år och myndigheter har tvingat techjättarna att ställa in sina algoritmer för att främja det sittande kommunistpartiet.

Men Freedom House pekar även på vissa ljusglimtar. I 26 länder har friheten blivit bättre, ett rekord sedan mätningarnas start. Civilsamhället har i dessa länder drivit på för bland annat stärkta rättigheter på nätet.

Du kan ta del av rapporten här.