10 mar 2023

MIK Biblioteket nominerat till hållbarhetspris

Tema: Länktips

När nomineringarna till Win Win Gothenburg Sustainability Award presenterades sticker den unga kreatören Kenny Dos Santos ut. Han har startat MIK biblioteket, som hjälper lärare med undervisningsmaterial om MIK-relaterade frågor, med andra ord medie- och informationskunnighet. Dos Santos är en av fem nominerade till ungdomspriset. Bland övriga nominerade märks Abbie Richards, som gjort sig populär genom att utbilda hundratusentals människor i frågor om extremism och konspirationsteorier på Tiktok. Richards ligger även bakom The Conspiracy Chart, som på ett pedagogiskt vis förklarar hur vi ska förstå olika konspirationsteorier.

Till huvudpriset är journalistnätverket Bellingcat nominerade. De har legat i framkant med att faktagranska falska påståenden i sociala medier genom att använda sig av öppna verktyg på nätet. Du kan läsa om övriga nominerade här.

Win Win är ett hållbarhetspris som i år fokuserar på att uppmärksamma personer som genom olika initiativ står upp mot desinformation. Vinnaren belönas med en miljon kronor och den som vinner ungdomspriset får 50 000 kronor. Priset finansieras av bland annat Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen och vinnarna presenteras den 20 april.

Läs mer här.