06 mar 2025

Utgivarna: Meta gör inte tillräckligt för att ta bort fejkade annonser

Tema: Nyhetstips

I SVT:s Uppdrag granskning undersöker Jenny Strömstedt och Olof Lundh hur bluffannonser används på Facebook och där bedragarnätverk jagar nya offer genom att använda sig av deras kända namn. Meta har tidigare fått kritik för att de tillåtit att bedragare har fått utrymme på Facebook genom deras annonser som ofta ser ut som äkta nyhetspubliceringar på etablerade mediers sajter och appar.

Uppdrag granskning visar att annonserna finns kvar och att verksamheten fortsätter. I granskningen visas att bedragarnätverken har miljontals kronor i marknadsföringsbudget per månad. En hel del av pengarna hamnar alltså hos Meta när bedragarna köper annonser på Facebook och Instagram.

Publicistorganisationen Utgivarna som har bl.a. SVT och TV4 som medlemmar, kräver nu att Meta stoppar de bluffannonser som använder journalister och mediehus i brottsligt syfte.

– Bluffannonserna skadar den journalistiska trovärdigheten hos de medier vars kända varumärken förfalskas. De skadar överhuvudtaget trovärdigheten hos den seriösa svenska nyhetsjournalistiken, vilket är extra allvarligt i en tid när samhället är utsatt för ständiga digitala desinformationskampanjer i syfte att skapa polarisering och politisk instabilitet. Så sett är Facebooks bluffannonser också ett demokratiskt problem, säger Stefan Eklund, vd för Utgivarna.

Utgivarna kräver också att regeringen agerar så polis, åklagare och domstolar ges möjlighet att stoppa bluffannonserna.

– Vi vill ha ett möte med justitieminister Gunnar Strömmer, som ju redan har en dialog med techjättarna angående deras bristande förmåga att stoppa brottslighet i sina tjänster. Här måste regeringen kräva mer, av techjättarna själva eller via hårdare EU-lagstiftning, säger Utgivarnas vice ordförande James Savage, som också är ordförande för Sveriges Tidskrifter.

Du hittar pressmeddelandet från Utgivarna här. Dagens Media skriver också att Meta meddelat att de inför ansiktsigenkänning inom ett par veckor för att komma åt problemen.