31 jan 2024

Journalistgruppen Bellingcat vinnare av Olof Palmepriset

Tema: Evenemang, Nyhetstips, Nytt på Mediekompass

 

Eliot Higgins tar emot priset av Joakim Palme, vice ordförande i Olof Palmes minnesfond.

 

 

2024 års Olof Palme-pris går till den oberoende grävande journalistgruppen Bellingcat. Priset mottogs den 30 januari av organisationens grundare, Eliot Higgins. Bellingcat grundades 2014 och bedriver ett omfattande journalistiskt utredningsarbete i syfte att dokumentera vem som utfört olika brott vare sig det handlar om mord, mordförsök, olaglig handel eller terrorhandlingar.

Från början var det nu världskända kollektivet en liten grupp datanördar som arbetade utan lön. Genombrottet blev utredningen av MH17, det malaysiska passagerarplanet som kraschade i östra Ukraina. På bara ett par månader kunde Bellingcat visa att planet sköts ner av ett ryskt luftvärnssystem. Dessutom att Moskvas påståenden – att det skulle ha skjutits ner av Ukraina – var ren lögn, baserat på photoshoppade bilder och påhittade vittnesmål. Många avslöjanden genom åren har handlat om brott begångna av Putinregimen – som mordförsöken på exagenten Sergej Skripal och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Bellingcat kartlägger också europeiska och amerikanska nynazister, ett journalistmord i Colombia och har avslöjat falska uppgifter om Taylor Swifts livvakt.

Idag har redaktionen ett 40-tal fast anställda vid huvudkontoret i Amsterdam. Läs om Bellingcat här.
Läs om Olof Palme-priset här.