27 apr 2022

Journalistförbund från Belarus årets pressfrihetspristagare

Tema: I världen, Nyhetstips

Reportrar utan gränser delar varje år ut ett pressfrihetspris till någon eller några som har kämpat för pressfrihet och fria medier. Årets pristagare är det belarusiska journalistförbundet BAJ. Förbundet bildades 1995 som en följd av att president Lukasjenko kom till makten och hade 1300 medlemmar innan det tvångsmässigt upplöstes 2021. Belarus ligger på plats 158 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Hela motiveringen till priset lyder:
Pressfrihetspriset 2022 går till en på pappret upplöst organisation som står upp för en fri press och en oberoende journalistik när Belarus regim gör journalister till måltavlor. Trots trakasserier, hot, censur, gripanden och tortyr fortsätter organisationen, vars medlemmar nu är spridda över världen, att arbeta för oberoende journalister i landet och i exil. Med hjälp av publiken förser man landets befolkning med opartisk och oberoende information. Årets pris går till BAJ, Belarusian Association of Journalists.

Priset delas ut i samband med Pressfrihetens dag den 3 maj.

Uppmärksamma pristagaren och pressfrihetsdagen genom Mediekompass lektionsupplägg här, eller här för en något enklare övning.