14 mar 2023
I nyhetsflödet under Källkritikens dag
Igår, den 13 mars, var det åter dags för Källkritikens dag, en dag där nyhetsmedier, journalister, myndigheter, forskare och skolor gör det lilla extra för att tydliggöra vikten av kritisk granskning av källor i informationssamhällets tidevarv. Här har vi samlat ett axplock av hur dagen uppmärksammades i nyhetsmedierna:
Emanuel Karlstens artikel i Göteborgs-Posten från 2016 med rubriken Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare är ständigt aktuell. Under årets Källkritikens dag har den delats flitigt i sociala medier. Poängen? Forskning visar att vi generellt delar texter i sociala medier utan att läsa först, vi nöjer oss med vad som står i rubriken och ingressen. Använd texten i undervisningen för att diskutera följande: Vad beror våra nätbeteenden på? Vilket ansvar har vi för vad vi delar? Och vad kan det få för konsekvenser?
Elever på Gottsundaskolan i Uppsala arbetar med Nyhetsvärderaren, ett verktyg från Uppsala universitet där de får pröva sanningshalten i sociala medieinlägg. – Det var svårt att avgöra vad som var helt sant eller helt falskt. Allt verkade kunna vara helt sant, säger Disa Svensson. Läs här.
Är den där huvudvärken jag har haft i en vecka ett tecken på en dödlig hjärntumör? 31-åriga läkaren Efraim Jovlunden upptäckte i sina möten med unga patienter att frågor av den här karaktären blir allt vanligare. Nu besöker han skolor i Linköpingstrakten för att sprida kunskap om sjukdomar. Läs mer i Corren.
Trollen får rätt om ingen längre orkar säga emot. Det menar historikern och författaren Ola Larsmo som berättar om sina erfarenheter av nättroll och konspirationsteorier på Twitter. Lösningen? Fler kunniga som engagerar sig på sociala medier för att skilja fakta från desinformation. Läs essän i DN.
Källkritikbyrån firade under förra veckan tre år. Grattis! Här har de samlat alla sina guider och faktagranskningar.
Julia Agha på nyhetskanalen Alkompis, som tog emot källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset igår, ger i TV4 Nyhetsmorgon sina bästa källkritiktips. Titta här.