03 apr 2023

Guldspaden till GP och Trelleborgs Allehanda

Tema: Evenemang, Nyhetstips

I samband med Grävseminariet i Karlstad under helgen delades ett av journalistikens finaste priser ut, Guldspaden. Priset tilldelas den eller de som under det senaste året har gjort ett journalistiskt gräv värt ett särskilt omnämnande.

Bland storstadstidningarna tog Göteborgs-Posten hem priset för sin granskning av romsk hederskultur och parallella rättssystem. Läs mer om grävet här.

I kategorin mindre dagstidningar vann Trelleborgs-Allehanda, i hård konkurrens med 40 andra bidrag, för sin granskning av en lokal basketklubbs ekonomi. Du kan få granskning sammanfattad här.

Bidragen kan med fördel användas i undervisningen för att diskutera vikten av granskande journalistik. Diskutera: Vad är granskande journalistik? Vilka arbetsmetoder tror ni att journalisten använder? Vad kan granskningarna få för konsekvenser? För samhället? De berörda personerna? Journalisten själv?

Vill du att din klass fördjupar sig i granskande journalistik finns ett lektionstips här, för dig som undervisar i högstadiet eller gymnasiet.

Läs mer om Guldspadens vinnarbidrag här.