06 maj 2024

Förbered dina elever inför EU-valet

Tema: Dagspress, Nytt på Mediekompass

Ska din skola delta i EU-skolvalet? Skolvalet till EU kan göras fram till den 31 maj, men det viktiga är att förbereda eleverna på vad EU-valet handlar om och att ge dem chansen att förstå vilka frågor EU-parlamentet arbetar med. Det är också hög tid att eleverna själva får koll på vad de tycker ifall de faktiskt ska rösta i EU-valet den 9 juni.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har tagit fram Europabarometern 2.0, en övning om hur EU fungerar och vad EU gör med störst fokus på EU-parlamentets roll. Övningen riktar sig till gymnasieskolan.

8 sidor som gör nyheter på lätt svenska har skrivit en bok om EU-valet som du kan ladda ner. Du hittar den här.

Ett bra sätt att förbereda sig för EU-valet är också att göra mediernas olika valkompasser. TT har tagit fram en valkompass som skapats av Christer Isaksson och Tommy Möller. Isaksson är journalist och författare. Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. SVT och Aftonbladet har skapat egna varianter här nedan.

SVT:s valkompass

Aftonbladets valkompass

Altinget har skapat ett kandidattest där väljarna får chansen att lära känna kandidaterna lite bättre och för att se vilket parti som kan passa bäst.