09 mar 2022
Fler källkritiktips i krigstider
Det kan vara svårt att navigera rätt i sina informationsflöden under den intensiva medierapporteringen från kriget i Ukraina. Vad är sant och falskt?
Här kommer några tips på material till undervisning om källkritik, desinformation och faktagranskning.
Till att börja med har Medierna i P1 satt ihop en guide för bättre mediekonsumtion. Särskilt programmet ”FLASH! Förstå dig på nyheter i en krissituation” passar bra just nu. Du hittar hela programserien och en utskrivningsbar lathund här.
SVT:s Lilla Aktuellt har producerat mängder med material om händelseförloppet i Ukraina. Flera inslag handlar om hur barn och unga kan förhålla sig till allt de ser, hör och läser och kan fungera som en utgångspunkt för ett lektionsupplägg. Se Lilla Aktuellt här.
Källkritikbyrån har satt samman en guide för bildgranskning som kan användas i undervisningen. Den finns här. I en liknande artikel i Ny Teknik berättar journalisten Jonathan Lundberg om sina knep för att ta reda på om en bild är sann eller ej.
För annat relevant undervisningsmaterial om källkritik och desinformation vill vi slå ett slag för MIK Sveriges kunskapsbank. Där finner du lektionstips och annat från ett flertal myndigheter och organisationer. Här är ett axplock.
Missa inte heller de svenska mediehusens gemensamma upprop om vikten av demokrati och yttrandefrihet i Ukraina. Du kan bland annat läsa den i Aftonbladet.