08 maj 2023

Fejknyhet spreds på skola – var övning i källkritik

Tema: Källkritik

Elever på Viktoriaskolan i Skara spred en nyhet om att en elev hade mutat lärare för att få högre slutbetyg. Men allt var bara påhittat som en övning i källkritik. Nu uppmärksammas klassens tilltag av Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Experimentet, som en klass i årskurs 7 låg bakom, gick ut på att sprida en tidningsartikel i skolan med rubriken “Elev mutade lärare för högt slutbetyg”. Men rubriken saknade täckning i texten. Där fanns istället ett hopklipp av nya och gamla texter och en bild som inte var representativ för innehållet.

Experimentet fick trots dessa varningssignaler spridning på skolan – både bland upprörda elever och lärare – och rektorn på Viktoriaskolan tvingades att gå ut på skolan och dementera ryktet.

Vilka lärdomar kunde eleverna dra av experimentet? Alva Stäpel, en av de elever som låg bakom påhittet, säger till P4 Skaraborg att man ska läsa hela texten, kolla vem som ligger bakom den och använda sig av bildsök för att se om bilden kan ha använts tidigare och i vilket sammanhang.

Hör en elev och klassens lärare berätta om experimentet här.

Missa inte heller vår artikel om källkritik här.