21 maj 2024

Detta har hänt efter Kalla faktas program om SD:s trollfabrik

Tema: Nyhetstips

Reaktionerna på TV4:s Kalla faktaprogram Undercover i trollfabriken har varit mycket starka. De två programmen visar hur TV4:s reporter, Daniel Andersson, lyckas få jobb på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Han använder dold kamera för att avslöja att medarbetarna på partiets kommunikationsavdelning använder anonyma konton på sociala medier för att påverka opinionen.

Så gott som alla riksdagspartier har reagerat kraftigt på avslöjandet och krävt att SD ska be om ursäkt och stänga av de 23 s.k. trollkonton som det handlar om. Liberalerna vill förbjuda partier att sprida politiska budskap anonymt. Ebba Busch har också menat att agerandet bryter mot uppförandekoden som partierna har kommit överens om i Tidöavtalet.

SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, gick efter ett par dagar ut i partiets egen Youtube-kanal och svarade på kritiken. Han kallade TV:s avslöjande “en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”. Han menar också att det innehåll som refereras till på sociala medier är satir och humor. Därefter har Tidöpartierna haft krismöte med anledning av Kalla faktas avslöjande. Inför mötet har SD lovat att radera inlägg som handlar om de andra Tidöpartierna och att de två medarbetarna på kommunikationsavdelningen som spridit dessa humorklipp ska få andra arbetsuppgifter. SD ska ha bett om ursäkt, men stänger inte ner några konton.

Se gärna Agenda från den 19 maj där Jimmie Åkesson svarar på frågor om trollkontona.
Emanuel Karlsten som är ordförande i Medieakademin ger här sin bild av vad som är sant och falskt i alla anklagelser.