06 feb 2023

De vinner Unga journalistpriset 2022

Tema: Länktips

Nu står det klart att Zain Tayeh, Zainab Eliwy och Ibtisam Jaber från Värner Rydénskolan i Malmö vinner Unga journalistpriset 2022. De skrev om mediers ensidiga rapportering av deras skola i en debattartikel som fångade juryn. Debattartikeln skrevs i samband med projektet “Grundskolefotboll mot rasism”.

– En tidning hade lagt ut en artikel om vår skola. Vi tyckte inte att det som stod stämde. Det som stod handlade ju om oss. Vi blev frustrerade, arga och besvikna, säger Zainab till Aftonbladet.

Alla tre kan tänka sig att bli journalister i framtiden. Då vill de skriva om sådant som nyhetsmedierna inte skriver om nu.

För prispengarna, 10 000 kronor till klasskassan, ska klassen eventuellt åka på utflykt.

Unga journalistpriset delas ut för fjärde året i rad av Aftonbladet, Mobile Stories och Mediekompass. Unga journalistprisets jury består av Pontus Ström – mediepedagog på Mediekompass, Lotta Bergseth – vd för Mobile Stories, Jonas Sylvén-Möller – reporter på Aftonbladet och Jenny Sköld – ordförande och ansvarig utgivare för Mobile Stories.

”Eleverna Zainab, Zain och Ibtisam har skrivit en debattartikel om ett aktuellt ämne som de verkligen bottnar i: Hur unga människor i Sveriges förorter porträtteras i media – om de porträtteras över huvud taget. Zainab, Zain och Ibtisam ger med sin artikel röst åt många unga i Sverige som sällan hörs i den offentliga debatten. Deras driv, formuleringsförmåga och kloka tankar gör att juryn för Unga journalistpriset med glädje utser trion till årets vinnare.”Unga journalistprisets jury om vinnarbidraget.

Läs Zainab, Zain och Ibtisams debattartikel här och vinnerintervjun i Aftonbladet här.

Läs mer om Unga journalistpriset här.

Foto: Felipe Morales/Aftonbladet