15 nov 2022

Cards of Qatar på Pressbyrån

Tema: I världen

Nu är det inte långt kvar till fotbolls-VM i Qatar. Men folkfesten kommer med en besk eftersmak. Nu lanseras Blankspots fotbollskort Cards of Qatar kostnadsfritt på Pressbyrån för att uppmärksamma migrantarbetares berättelser från landet.

Om drygt en vecka spelas premiärmatchen i herrarnas fotbolls-VM mellan Qatar och Ecuador på Al Bayt Stadion norr om Qatars huvudstad Doha. Turneringen, som vanligtvis brukar förknippas med folkfest, har kantats av skandaler.

Enligt Amnesty har turneringen krävt stora infrastrukturella satsningar på vägar och tunnelbanor, men även nybyggnation av flertalet arenor. Miljontals människor, främst från Asien och Afrika, har rest till landet för att arbeta. Men övergreppen av migrantarbetare i Qatar är både välkända och väldokumenterade.

Reportagesajten Blankspot har med anledning av situationen tagit fram en katalog med fotbollskort för att uppmärksamma berättelser om arbetarna som aldrig återvände. Till korten hör reportage och artiklar där anhöriga intervjuas och får berätta sin historia.

Nu finns korten tillgängliga i de butiker hos Pressbyrån som säljer de vanliga fotbollskorten och delas ut kostnadsfritt.

Korten kan användas i undervisningen som ett sätt att belysa migrantarbetarnas arbetsmiljö och villkor, fotboll och politik samt vikten av det fria ordet. De är tillgängliga från och med vecka 46 och finns i en begränsad, kostnadsfri upplaga.

Bakom Blankspot står Brit Stakston och Martin Schibbye.

Cards of Qatar är nominerat till Stora Journalistpriset, som delas ut den 17 november.