12 jan 2023

Brittiska lärare larmar om Andrew Tate

Tema: Nyhetstips

Den brittiska regeringen och premiärministern Rishi Sunak pressas av oppostionen för att de inte gör tillräckligt för att stoppa Andrew Tates inflytande över unga skolelever. Det skriver Omni med hänvisning till flera brittiska medier.

Andrew Tate är en föredetta kickboxare som sitter häktad i Rumänien, misstänkt för våldtäkt och människohandel. Han har uppmärksammats för sina misogyna åsikter och är bannlyst från alla stora plattformar, däribland Youtube, Twitter, Tiktok och Facebook. Trots Tates åsikter har han fått ett stort följe bland yngre pojkar, något som nu inneburit problem i brittiska skolor, där hans handlingar försvaras.

Nu tar brittiska skolor fram riktlinjer för hur man ska prata om profilen.

Vill man uppmärksamma nyheten i sin egen undervisning finns flera möjligheter. Till exempel kan man föra diskussioner om könsstereotyper och maskulinitet. En annan väg är att diskutera algoritmer och dess tendens att synliggöra kontroversiella åsikter och uppmuntra till interaktion. Eleverna kan också granska olika påståenden från Andrew Tate som florerar på nätet. Ta hjälp av följande frågor.

  • Vem är avsändaren?
  • Vad är syftet med inlägget, videon eller informationen? Är det nyhetsrapportering, underhållning eller en åsiktstext?
  • Vilka bevis finns för olika påståenden i inläggen? Hänvisar texten till någon annan källa?
  • Vad säger andra oberoende källor?