11 nov 2022

Var med och tävla om 10 000 kronor till klasskassan

Tema: Evenemang

Nu är det bara ett par veckor kvar till deadline för Unga journalistpriset 2022, den 26 november närmare bestämt. Har du inte börjat fila på ditt bidrag ännu är det därmed hög tid att sätta igång. På spel står, förutom den stora äran, att bli publicerad i Aftonbladet och 10 000 kronor till klasskassan. Tävlingen samarrangeras av Mediekompass, Aftonbladet och Mobile Stories. – Förra året fick vi in rekordmånga bidrag och förhoppningsvis håller trenden i sig även i år. Konkurrensen är stenhård, säger Pontus Ström, mediepedagog på Mediekompass.

För fjärde året i rad arrangeras tävlingen Unga journalistpriset, ett initiativ som Aftonbladet står bakom tillsammans med Mediekompass och Mobile Stories. Tävlingsbidrag kan lämnas in i kategorierna Reportage, Personporträtt eller Debattartikel. Elever från årskurs 6 upp till gymnasieskolans tredje år kan vara med och tävla.

– Vi på Aftonbladet är oerhört stolta över att vara en del av Unga journalistpriset. Det är ju både roligt och viktigt för oss att inspirera och motivera unga att skriva och använda språket till att berätta, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Förra året vann Felix Rapacioli och Tobias Broman från Nya Elementar i Bromma. De skrev en text om 79-åriga Gloria, som studerade på en skola för vita i 1950-talets USA. Föredrar man andra uttryckssätt än skrift kan man även delta med inspelad video eller podd.

För tips från professionella journalister, tävlingsregler och annat matnyttigt gör man bäst i att besöka tävlingens hemsida.

Bidrag kan lämnas in hos Mediekompass, eller hos Mobile Stories, om din skola har tillgång till deras publiceringsverktyg.

Till sist vill vi önska alla tävlande lycka till!

Unga journalistprisets jury: Pontus Ström – mediepedagog på Mediekompass, Lotta Bergseth – vd för Mobile Stories, Jonas Sylvén-Möller – reporter på Aftonbladet och Jenny Sköld – ordförande och ansvarig utgivare för Mobile Stories. BILD: Björn Lindahl/Aftonbladet