15 mar 2021

Allt fler biografier om kvinnor

Tema: 

För tre år sedan lanserades Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) och sedan dess har funktionerna och de pedagogiska hjälpmedlen ständigt förbättrats. Dessutom tillkommer hela tiden ytterligare biografier, från de första tusen biografierna kan man nu läsa om mer än dubbelt så många kvinnors liv och gärningar; kvinnor som många gånger inte synts i historieskrivningen tidigare.

– Det finns nu lite nya pedagogiska hjälpmedel. En kronologisk funktion, med en tidslinjal där det går att ange en tidsperiod och få fram alla kvinnor i databasen från den tiden. Och så finns det en karta över födelseorter, dödsorter och så vidare, berättar Maria Sjöberg, professor i historia och den som lett hela projektet, för Svensk Historia som fortsätter:

I kartfunktionen går det att zooma in och ut och sortera på var kvinnorna föddes, dog, var de utbildade sig, var de var verksamma eller att sortera på bostadsort. Med kartan visualiseras kvinnornas geografiska förflyttningar genom livet.
– Den illustrerar en stor förflyttning till Stockholm. Det var ju många som inte föddes i Stockholm men som dog där, säger Sjöberg.

Innehållet i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon får användas fritt, men källa måste anges. Projektet vid Göteborgs universitet har genomförts i ett samarbete mellan institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, institutionen för historiska studier, KvinnSam på Universitetsbiblioteket och Språkbanken.