13 mar 2023

Alkompis får Det gyllene förstoringsglaset

Tema: Källkritik

Källkritikbyrån och Internetstiftelsens källkritikspris “Det gyllene förstoringsglaset” delas i år ut till nyhetskanalen Alkompis på Källkritikens dag. Mediehuset riktar sig till arabiskspråkiga svenskar och har funnits sedan 2012. Juryns motivering lyder:

“Få medier vänder sig till arabiskspråkiga svenskar och därför är det värdefullt att den som gör det är noga med fakta, särskilt i kontroversiella frågor. Det är Alkompis. Såväl när de rättar andra mediers felöversättningar som när de tillbakavisar desinformation om kidnappade barn visar Alkompis att de står stadigt på sanningens och sina läsares sida.”

Även forskarna Jutta Haider och Olof Sundin får ta emot priset för sin bok “Paradoxes of Media and Information Literacy: The Crisis of Information”. Boken pekar på en rad olika dilemman vi ställs inför i det moderna informationssamhället som ger värdefulla insikter för en framåtsyftande digital källkritik, menar juryn.

Det gyllene förstoringsglaset har delats ut sedan 2017. Bland tidigare vinnare märks Lilla aktuellt, DN-journalisten Matilda Gustavsson och Digiteket. Läs mer här.