Mål 6 –  Rent vatten och sanitet


Utan vatten finns inga förutsättningar för liv, god hälsa och hållbar utveckling. Men vatten kan genom sin blotta kraft också ödelägga hela byar och städer och ställa till med både mänskligt och ekonomiskt lidande. Den 17 augusti 2021 var det något som Gävleborna skulle få uppleva. Inom loppet av ett par timmar regnade det över 100 millimeter – mer än vad som brukar regna under hela augusti i staden. Vi har pratat med Gefle Dagblads chefredaktör Katarina Ekspong om hur det var att arbeta den där dagen.

– Det är som alltid roligt att jobba vid stora händelser – men verkligen inte bara. I detta fall var ju dessutom flera medarbetare drabbade själva – en del lämnade översvämmade källare åt sitt öde för att istället jobba.

Katarina Ekspong vittnar om en arbetsdag som blev speciell av flera skäl: Det var en enormt stor nyhet, det var svårt att ta sig fram på gator och vägar och flera på redaktionen hade själva översvämmade källare och hus.

– Tips svämmade in, vi fick planera om hela tidningen, gå upp i större format. Särskilt eftersom det blev en riksnyhet, säger Katarina Ekspong.

Som om arbetet inte var svårt nog var Gefle Dagblads källare också översvämmad. I garaget stod bilar som de inte kunde komma åt. Det egna arkivet i redaktionshuset var oåtkomligt i flera dagar. Bilder, handlingar och tidningslägg har blivit skadade och mycket har fått slängas.

– Jag lånade ut min privata bil för reporterjobb, andra cyklade. Vi ställde om hela redaktionen, sportreportrar skrev om översvämmade idrottshallar, nöjesreporter skrev om översvämmade biografer, drönare användes för film och flera livesändningar gjordes.

Bild från tidningsuppslag i Gefle Dagblad den 18 augusti

Dagen efter skyfallet i Gävle den 17 augusti 2021.

Det skrevs dessutom om allt till trasiga vägar, stängda skolor till hus som höll på att rasa. Dagen följdes upp med artiklar om drabbade företagare, klimatexpertis och klipp på ungdomar som dök i vattnet från gångbroar.

Märkte ni av ett ökat intresse för er journalistik under händelsen?
– Intresset ökade enormt. Vi satte rekord på webben och kunde ösa ut hur många artiklar som helst – allt lästes. Vi hade, tycker vi, bäst bevakning av alla.

Hur har ni följt upp händelsen?
– Givetvis har vi följt upp. En del har varit evakuerade från sina boenden – tills förra veckan (juni 2022). Filmstaden var stängd i ett halvår. Allt från försäkringsfrågor har varit stora till brist på torkmaskiner och brist på hantverkare. Vi har även följt upp kommunens efterarbete och kostnader, avslutar Katarina Ekspong, chefredaktör på Gefle Dagblad.

Här hittar du Gefle Dagblads artiklar om översvämningarna samlat på ett ställe.

Annat om vatten

  1. Water Aids samlade fakta och statistik. Till exempel lever 2,3 miljarder människor utan möjlighet till god hygien. Länk
  2. SVT debatt: Smutsigt vatten dödar fler än tusen barn per dag. Länk
  3. Anna Nilsdotter, Water Aid: Rent vatten är en smart och lönsam invenstering (Debattartikel i GP) Länk
  4. Örebro Universitet: AI kan leda till rent vatten Länk