Mål 2 – Ingen hunger


Hunger innebär att människor inte har tillräckligt med mat och hänger ofta nära ihop med fattigdom. När hungern blir såpass utbredd och allvarlig kan det övergå i svält, med andra ord att man blir så hungrig att man dör. Somalia, på Afrikas horn, är ett land som är särskilt drabbat av just svält till följd av torka och stigande matpriser. Vi har pratat med Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent, om hur det är att bevaka en så kraftigt drabbad kontinent.

Du är utrikeskorrespondent. Vad innebär det?
Det innebär att jag är utsänd som reporter för att bevaka ett visst område. I mitt fall handlar det om Afrika söder om Sahara, vilket omfattar ca 45 länder. Särskilt viktigt är att ständigt hålla sig uppdaterad inom de stora skeendena, för att snabbt kunna leverera analyser och sätta frågor i rätt sammanhang när det är snabba nyhetslägen.

Hur håller du dig professionell när du får se lidande på nära håll?

Johan Ripås är SVT:s Afrikakorrespondent. Foto: Privat.

Att uppleva enormt och omfattande lidande på nära håll är förstås fruktansvärt. Inte minst när man ser hur onödiga och meningslösa faktorer ofta ligger bakom. Svält i Tigray i Etiopien och i vissa områden i Somalia hade inte behövt inträffa om det inte vore för konflikter. Samtidigt kan man jämföra att vara journalist med att vara läkare. Man möter ofta lidande, men man gör det genom sin yrkeslins. Man försöker fokusera på det jobb man gör.

Hur är det att ha en hel kontinent som arbetsplats?
Att vara Afrikakorrespondent är ett omöjligt uppdrag, brukar jag säga. I alla fall om man föreställer sig att jag måste ansvara för all rapportering från kontinenten. Istället brukar jag säga att jag kan ansvara för det jag rapporterar, inte för det som det borde rapporteras om. Trots allt är jag ju ensam utsänd med så stort bevakningsområde. På ett personligt plan är det en fantastisk förmån att få se så många olika länder och kulturer i sitt jobb.

Har du något tips till den som liksom du vill arbeta med journalistik från andra delar av världen?
Läs på och häng med. Försök förstå hur saker och ting hänger ihop. Att bara läsa korta nyhetstexter eller se tv-inslag räcker inte. Det är också viktigt att ha ett öppet sinne, så man kan läsa andra delar av världen ur flera perspektiv. Har man möjlighet kan man ju resa i de delar av världen som man är intresserad av.

Samtidigt kan man jämföra att vara journalist med att vara läkare. Man möter ofta lidande, men man gör det genom sin yrkeslins.

Se inslag av Johan Ripås

  1. Afrika riskerar att drabbas värst av ett förändrat klimat. Hör Johan Ripås efteranalys från klimatmötet COP27.
  2. Johan Ripås förklarar på svt.se vad svälten i Somalia beror på. Titta här.
  3. Miljoner människor lider av svält även i Kenya och Etiopien till följd av kriget i Ukraina. Rädda Barnen förklarar.