Mål 14 – Hav och marina resurser


Världens hav täcker 70 procent av jordens yta. Över tre miljarder människor är beroende av haven för sin försörjning. Överfiske, försurning, gifter och föroreningar är några av de problem som drabbar våra hav idag.

Mediekompass har pratat med Jens Fahlström, marinbiolog och Karl Hellervik, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg om de utmaningar vi står inför. Vi får också reda på vad som kan förväntas av museet när de slår upp portarna igen i december 2022.

Hur kan havet ge oss förståelse för dagens klimatutmaningar?
– Havet spelar stor roll för hur Jordens klimat fungerar på många olika sätt. Det täcker två tredjedelar av planetens yta och fördelar värme från solen, och gör klimatet mildare i både varma och kalla områden, från ekvatorn till polerna. Livet i havet tar upp koldioxid och producerar mer än hälften av allt syre i atmosfären, det skyddande skikt som till största delen består av vattenånga från just havet. Genom vattnets kretslopp flödar näring och energi genom luften, marken, växter och djur, och eftersom nästan allt vatten på Jorden finns i havet är det avgörande för allt liv. Genom kunskap om hur vi människor påverkar havet och klimatet, kan vi också förstå hur vi kan agera för att möta klimatförändringarna, berättar Jens Fahlström.

Ni öppnar igen i slutet av 2022. Vilka nyheter kan de yngre besökarna se fram emot?
– De kan vänta sig ett helt nyrenoverat museum och Akvarium! En stor del av museets utställningar kommer att vara riktade till barn och unga, som ett lekrum för de minsta, en större utställning, Stora Blå, som erbjuder spännande upplevelser knutna till havet. En annan utställning – Fartyg så funkar dom – visar och förklarar fina fartygsmodeller.

– I det nya Akvariet, med tio gånger så mycket vatten som förr, finns djur från olika havsmiljöer och en ny utställning som förklarar hur havet funkar, samt Ocean Lab, där man kommer att kunna göra experiment och komma riktigt nära djur.

– Dessutom kommer det att finnas en stor historisk utställning som precis som Akvariet kommer att funka utmärkt till lektioner och visningar för alla åldrar, avslutar Karl Hellervik på Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Läs mer om Sjöfartsmuseet Akvariet här.

Länktips!

Läs Allan Dalgren och Nils Clases artikel om havsskruven, en uppfinning som ska rena haven, här. Artikeln vann Unga Journalistpriset 2020, en tävling i samarbete mellan Mediekompass, Aftonbladet och Mobile Stories.