Mål 13 – Bekämpa klimatförändringarna


Klimatförändringarnas vindar blåser världen över. Frågan är den näst viktigaste samhällsfrågan för ungdomar idag, enligt Ungdomsbarometern. Samtidigt bevakas frågan intensivt av tidningsredaktionerna i landet. Sveriges Television har utsett sin egen klimatkorrespondent, Erika Bjerström, och Dagens Nyheter har en egen klimatredaktion som tar lika stor plats på tidningens webbplats som ekonomi, sport och kultur. Mediekompass har pratat med Maria Stengård, Nyhetschef på på Dagens Nyheters klimatredaktion, om varför DN gör en särskild satsning på klimatet.

– Klimatet är en av vår tids viktigaste frågor och en kris som vi är mitt i. Frågan är så stor och viktig att det inte räcker med en klimatredaktion som jobbar med att bevaka den, alla avdelningar måste arbeta med att bevaka klimatet inom sina respektive områden. På Dagens Nyheter har vi en klimatredaktion med reportrar som är väldigt kunniga inom det här området. De jobbar både med att bevaka klimatkrisen – men också med att hjälpa andra avdelningar så att klimatet blir en naturlig del i deras arbete också, berättar Maria Stengård.

Vilka frågor är i ert fokus just nu?

– Med kriget i Ukraina har vår energiförsörjning blivit högaktuell. Omställningen från olja och gas till mer hållbar elproduktion handlar nu inte bara om kilmatförändringarna, utan också om vår elförsörjning på kort sikt. Därför är det ett viktigt fokusområde just nu.

– Ett annat är klimatpolitiken. Hur ska Sverige klara sina klimatmål, och göra sin del av Parisavtalet (som går ut på att vi ska hålla uppvärmningen till 1,5 grad). Detta är alltid en viktig fråga för oss att granska, men extra viktigt när det är valår. I vårt uppdrag ligger att granska – och berätta om – de olika partiernas klimatpolitik så att våra läsare har information nog för att välja hur de vill rösta i Sveriges riksdagsval.

– Ytterligare ett fokusområde just nu är vad Sverige gör för att klara de klimatförändringar som kommer att komma, oavsett om vi lyckas begränsa uppvärmningen eller inte. Exempel på det är översvämningar och värmeböljor. Det är det som brukar kallas för klimatanpassning.

Klimatfrågan engagerar många unga – hur uppmärksammas det i DN? 

– En viktig del i vår klimatbevakning handlar om att förklara, reda ut och skriva så att alla förstår och kan ta till sig klimatfrågan, oavsett ålder och bakgrundskunskaper. Vi lägger ut många av våra artiklar i olika sociala kanaler och hoppas på så sätt nå ännu fler unga läsare. Men vi är inte nöjda – vi funderar mycket på hur vi kan få fler ungdomar att läsa oss. Har man förslag på hur DN kan bli bättre på det får man gärna höra av sig till mig: maria.stengard@dn.se.

Du hittar Dagens Nyheters klimatnyheter här.