26 jan 2022
Granska bilder och rubriker i din lokaltidning
1 Genusperspektivet
Granska rubriker och bilder i din tidning, eller i flera tidningar under en vecka. Klipp ut eller (om det är digitalt) kopiera rubriker och bilder från veckans tidningar – eller för bara statistik. Gör statistik på hur många män och kvinnor som förekommer i rubriker eller på bilder. Försök även notera vilken social roll dessa människor har i samhället.
Sammanställ era resultat och diskutera varför det är som det är. Bör det ske en ändring eller är det okej som det är? Se till att motivera era åsikter noga!
2 Ungdomar i rubriker och bilder
Upprepa konceptet från 1. men ta reda på hur ofta människor under 20 år förekommer i rubriker eller på bilder. Ta med även sportsidorna. Traditionellt brukar de sidorna höja andelen ungdomar.
Sammanställ era resultat och diskutera varför det är som det är. Bör det ske en ändring eller är det okej som det är? Se till att motivera era åsikter noga!
3 Egna rubriker
Klipp bort rubriker och skriv egna. Det här är en klassisk övning för att öva läsförståelse. Den går att använda i svenska som övning i ren läsförståelse, eller i andra ämnen för att vinkla rubriker mot speciell ämneskunskap. Låt eleverna välja intressanta artiklar under en vecka och sedan ta bort rubriken så att andra elever sedan kan skriva nya.
Arbetsgång:
A. Arbeta gärna två och två och låt varje elevpar välja ut tio artklar från vilka de sedan tar bort rubriken.
B. Låt alla elever läsa dessa texten i dessa länkar för att skaffa sig kunskap om hur man skriver en rubrik:
C. Elevparen byter sedan artiklar och skriver egna rubriker.
D. Visa de bortklippta rubrikerna och jämför.
Förberedelser
Skaffa dig tillgång till papperstidningar och/eller deras webbversioner under en vecka.
Syfte
Att skaffa sig bättre kännedom om innehållet i viktiga massmedier och samtidigt öva upp ett kritisk öga.
Tidningar till klassrummet
Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.