15 aug 2019

Hej och välkomna till en hösttermin med Mediekompass!

Tema: 

Vi hoppas ni alla haft en härlig sommar och har laddat upp inför en ny termin. Förhoppningsvis kommer ni också ha stor nytta och glädje av Mediekompass. Här kommer du att hitta mycket matnyttigt kring medier och journalistik, källkritik och allt annat som ryms inom begreppet MIK – medie- och informationskunnighet. Här är något av det som händer i höst:

Bokmässan v. 39, den 26–29 september

Ett tema på årets Bokmässa är just MIK – medie- och informationskunnighet. Med anledning av det kommer ett flertal för skolan intressanta seminarier att hållas. Mediekompass har en egen monter där vi kommer att hålla ett antal öppna och kostnadsfria panelsamtal kring aktuell forskning om nyhets- och läsvanor hos barn och unga, hur man skriver nyheter för barn och hur de själva kan lära sig att skriva som en journalist. Mer information med tider om detta kommer.

Tidningsveckan v. 42, den 14–18 oktober

Under vecka 42 tittar vi närmare på nyhetsmedierna. Tidningsveckan innebär att Mediekompass erbjuder särskilda lektionsövningar om nyheter och journalistik för hela veckan, för både yngre och äldre elever. Samtidigt erbjuder ett stort antal av våra mediehus klassuppsättningar av tidningar, eller digital inloggning, utan kostnad. Mer information om detta kommer längre fram.

Lektionsmaterial om medie- och informationskunnighet

Under hösten kommer vårt befintliga lektionsmaterial att uppdateras, och nytt att tillkomma. Information om detta delas via våra nyhetsbrev och på Mediekompass.se

Nutidskryss

Naturligtvis fortsätter vi med de populära nutidskryssen. Ett bra sätt att stimulera eleverna till kontinuerlig nyhetsbevakning är att ha nutidskryssen som ett fast och återkommande inslag i undervisningen. Liksom förra terminen kommer kryssen även i höst också som Kahoot. Kryssen börjar nästa vecka!

Sprid ordet

Har du nytta och glädje av Mediekompass, så sprid ordet bland vänner och kollegor. Prenumererar man på våra nyhetsbrev riskerar man inte att missa något. Skicka denna länk till dina vänner.

Hör av dig

Är det något du undrar över, eller har du idéer och önskemål på vad Mediekompass bör göra? Hör av dig till oss!