25 apr 2023

Det här händer på Pressfrihetens dag

Tema: Evenemang

Pressfrihetens dag firar i år 30 år tisdagen den 3 maj. Att uppmärksamma och försvara den fria pressen beslutades i FN:s generalförsamling 1993. Sedan dess har mycket hänt i världen, inte minst när det gäller demokratiutveckling och pressfrihet. Vi lever i utmanande tider för pressfriheten, både i Sverige och i vår omvärld. Det uppmärksammas årligen av Reportrar utan gränser, som under 3 maj släpper sitt Pressfrihetsindex samt uppmärksammar årets pressfrihetspristagare, som i år tilldelas de två fänglsade iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi. De har fängslats för sin rapportering kring Mahsa Aminis död i september 2022. Läs mer om pristagarna här.

Pressfrihetens dag uppmärksammas på olika sätt runtom i landet. Här är ett litet urval.

Malmö: Pressfrihetens dag med Reportrar utan gränser

Dawit Isaak-biblioteket och Reportrar utan gränser (RSF) bjuder in till presentation och samtal på tema pressfrihet kl 13 – 15. Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs.

Göteborg: Pressfrihetens Dag 2023 – Ska allt vara tillåtet?

Fira Pressfrihetens dag på Göteborgs universitet 15.00 – 16.30. Ingen föranmälan behövs.

Stockholm: Pressfrihetens dag 30 år!

På Publicistklubben arrangeras en eftermiddag med aw för pressfriheten från 15.00. Reportrar utan gränser delar i samband med evenemanget ut årets Pressfrihetspris. Evenemanget arrangeras av Medieinstitutet Fojo, Reportrar utan Gränser, Tidningsutgivarna, Svenska Unescorådet, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna, Svenska Journalistförbundet och Publicistklubben. Föranmälan krävs.