22 sep 2013

Pannkaksdagen

1-3 Arkiv
Kurs: Bild, Svenska
Lektionsantal: 
Tema: 
Senast uppdaterad: 21 apr 2022

ÖVNING 1: Pannkaksramsan
Fråga eleverna vilka de tre viktigaste ingredienserna i pannkaka är. (Mjöl, ägg, mjölk) Läs ramsan ”Två, ett, ett, att göra pannkaka är lätt” flera gånger så att de kommer ihåg den. Fråga om de vet vilket det ska vara två av och vilket det ska vara en/ ett av för att smeten ska bli bra.
Sen kan de skriva ramsan ”Två, två ett, att göra pannkaka är lätt” med sin finaste handstil och rita ingredienserna i sin bok (Ett ägg, en dl mjöl, två dl mjölk). Lite salt bör man också tillsätta.

ÖVNING 2: Pannkakor från andra länder
Låt eleverna ge exempel på andra saker man kan ha i pannkakorna. Här kan förslagen nog bli många, allt ifrån smaksatt yoghurt, kesella, frukt eller bär, äppelmos, proteinpulver, kakao, crème fraiche, lök, skinka, bacon, riven potatis eller morot. Säkert finns det elever med utländsk bakgrund i klassen. Hur är de vana att äta pannkakor?

Här kommer några länkar till pannkakor från andra länder:
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/cajun-majspannkaka
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/amerikanska-pannkakor-med-blabar
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/arabiska-pannkakor
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/saffranspannkaka
http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/syrad-pannkaka-och-heta-grytor
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/boxty—irlandska-raggmunkar-med-bacon-och-senap

Har eleverna smakat några av dem? Kanske de kan få i läxa att göra någon av dem?

ÖVNING 3: Barnböcker med pannkakor
En mycket känd flicka serverar pannkakor till sina nya grannar. Flickan har en häst och en apa. Vad heter hon?
En katt som har födelsedag tre gånger om året får en pannkakstårta av sin vän Pettson. Vad heter katten?
Försök hitta andra pannkaksberättelser, tex finns det i böckerna om Alfons Åberg och Nicke Nyfiken.

ÖVNING 4: Pannkakscharader
Be eleverna att skriva upp massvis med substantiv som har med pannkakor att göra. Själv kan du förslagsvis skriva upp saker som grytlappar, underlägg, förkläde, spis, plättar, smet. Låt en elev i taget komma fram och dra en lapp och försöka visa med rörelser (utan att säga ett ord) vad det står på lappen. Vill du kan du dela in klassen i två lag eller kan de tävla alla mot alla. När alla ord är uppspelade kan ni arbeta vidare med definitionen av orden. Vad är till exempel skillnaden mellan pannakakor och plättar? Mellan smet och deg? Förslagsvis kan man skriva en mening om varje ord som måste innehålla ett visst antal ord, t ex 6 ord. Då blir det lite svårare. Kanske kan orden sedan bli läxa eller en skrivstilsövning?

Övning 1 Lgr 11 säger: (ämnet hem- och konsumentkunskap)
I en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider
Övning 2 Lgr 11 säger: Undervisningen ska även ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om kulturella variationer och traditioner i olika hushåll

FAKTA OM PANNKAKSDAGEN

I Storbritannien firas Pancake Day med festligheter. En av de mest kända aktiviteterna denna dag är pannkaksloppet i Olney som ligger i Buckinghamshire, England. Enligt historien lagade en kvinna pannkakor på Fettisdagen. Medan hon höll på att steka dem hörde hon kyrkklockan ringa till gudstjänst. Hon ville inte komma för sent till kyrkan så hon sprang med förklädet på och stekpannan i handen till kyrkan.

Förberedelser

Syfte

Tidningar till klassrummet

Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.