15 dec 2014

Julkul med dagstidningar

1-34-6 Arkiv
Kurs: Svenska
Lektionsantal: Ett par lektioner.
Tema: 
Senast uppdaterad: 22 apr 2022

Här ger vi förslag på flera lustfyllda lektionsförslag som vi tror kan passa så här sista veckan inför jullovet. Låt gärna eleverna arbeta tillsammans och välja ett eller flera av våra förslag. Sätt deadline när elevernas arbeten ska var klara och ordna berättarstunder i klassen.

• Julklapp till en kändis
Välj en person som är på bild i tidningen och leta i tidningen efter en julklapp till honom eller henne. Skriv ett julklappsrim och låt klassen gissa julklappen. 

• Leta tomtar
Klipp bilder på tomtar och gör ett tomtecollage. Fyll gärna på med andra detaljer som pratbubblor och annat kul som eleverna kommer på. Låt klassen gissa hur många tomtar som finns i collaget.

• Luciasaga
Gör en bildsaga om en lucia. Börja med en bild på lucian som får bli huvudperson i sagan. Vad händer henne? Fantisera med hjälp av fler tidningsbilder och skriv bildtexter till varje bild. 

Klassens julbord
Duka ett julbord fullt med läckerheter med hjälp av bilder ur tidningen. Låt eleverna berätta vad de gärna äter och dricker till jul.

• Tillverka julkort
Låt eleverna göra egna julkort och julklappsetiketter med hjälp av material ur tidningen. Uppmana dem att bättra på med egna teckningar och texter. Vem eller vilka ska få dessa?

Länkar

Nu är det jul igen
http://www.juligen.se

Har tomten alltid haft röda kläder?
http://natgeo.se/folk-och-kultur/har-jultomten-alltid-haft-roda-klader?utm_source=VDD_SE_uge49_2014_indir_julegavekamp&utm_medium=VDD&utm_campaign=VDD

Sju roliga julpynt
http://www.hittajulklappar.nu/roliga-julpynt/

Presstationen – sajt för undervisningen på låg och mellanstadiet
www.presstationen.se

Koppling till skolans styrdokument. Lgr 11
Kursplanen i svenska
Syfte
Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.
Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Förberedelser

Samla på december månads dagstidningar.

Syfte

• Att skapa egna julberättelser med hjälp av material ur dagstidningar.
• Att stimulera fantasi och kreativitet. 

Tidningar till klassrummet

Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.