31 aug 2013

Diskutera spännande nyheter

4-6 Arkiv
Kurs: Samhällskunskap/SO-ämnen, Svenska
Lektionsantal: 1-2 lektioner
Tema: Mediekunskap
Senast uppdaterad: 20 apr 2022

Välj nyhet, diskutera och ta reda på så  mycket ni kan om händelsen.

Syfte: Att träna på att söka information om en aktuell nyhet och göra en presentation kring den

Passar för: Årskurs 5-6
Tidsåtgång: 40 till 60 minuter
Förberedelser: Tillgång till internet och gärna dagstidningar

Genomförande:

1. Prinsessan Estelles dop
Tisdagen den 22 maj var det dags för hovets yngsta medlem, Prinsessan Estelle, att döpas. Platsen var Slottskyrkan i Stockholm och gästerna kom från när och fjärran. Inför dopet lämnade kungahuset ut nya bilder på prinsessan på sin hemsida. Men hur är det, får man trycka upp vykort med bilden på Prinsessan Estelle om man vill?
Leta reda på svaret på kungahusets hemsida.

Ta reda på mer om dopet. Vilka gäster kom? Vad åt man? Vilka presenter fick prinsessan? Vem var hon mest lik? Hölls det några tal? Bredvid vilken gäst skulle ni helst velat sitta om ni fått närvara?

2. Etniska svenskar
Stadsminister Fredrik Reinfeldt hamnade i blåsväder när han diskuterade svenskars arbetslöshet och använde uttrycket ”etniska svenskar”. Men när socialdemokraternas förre ledare Håkan Juholt i sin tur kritiserade Reinfeldts uttalande på Facebook blev det fel igen! Vilket ord blev det istället för ”etniska”, tror ni?
1) estniska x) etiska 2) tekniska

Diskutera vad ni tycker om uttrycket ”etniska svenskar”. Vad har det för klang? Vilket ord kunde stadsministern annars har använt? Tycker ni att det är viktigt att belysa människors bakgrund när man diskuterar arbetslöshet? Varför eller varför inte? Här hittar ni svaret på Håkan Juholts felstavning. Visst blev det tokigt?

3. Privatperson bakom en rymdfarkost
Elon Musk heter miljardären som står bakom det privata rymdföretaget Space X. I lördags gjordes ett nytt försök att skjuta upp rymdfärjan Dragon till den internationella rymdstationen ISS som tyvärr misslyckades. Ta reda på mer om Elon Musk, till exempel vilken planet som han tänker pensionera sig på.

Diskutera också vad skillnaden blir med privata rymdresor jämfört med tidigare. Över 500 personer står på väntelista för en rymdresa som kommer kosta drygt en miljon kronor. Är en rymdresa något ni drömmer om? Vad är det som gör att det lockar så många människor, tror ni?

4. Eurovision Song Contest
Loreen är favorittippad av många när Eurovision song contest startar i Azerbajdzjan på torsdag. I landet, som är en diktatur, har flera fångar frigivits inför tävlingen. Titta på intervjun med Elnur Majidi som frigavs.

Många tycker att man bör bojkotta Azerbajdzjan eftersom det är en diktatur, men Loreen menar att det är bättre att ”belysa”. Titta på intervjun och diskutera.
Vad tycker ni? Bojkotta eller belysa? Eller har ni något annat förslag?

Ta reda på mer om Eurovision Song Contest:

  • Vad tycker ni om låten Euphoria?
  • Vilket land har vunnit flest gånger?
  • Hur många gånger har Sverige vunnit och med vilka låtar?
  • Kanske lyckas ni ta reda på hur många gånger som tävlingen har framförts i en diktatur respektive i en demokrati?

5. Gömt guld kan ha varit orsaken till Raoul Wallenbergs öde
I dagarna kommer en ny bok om Raoul Wallenberg, svensken som räddade tiotusentals ungerska judar undan nazisterna. I år är det 100 år sedan han föddes vilket är orsaken till att han uppmärksammas så mycket. Bland annat ska en bronsskulptur av hans portfölj (där han bar skyddspass) placeras på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Den nya boken är skriven av Bengt Jangfeldt och i den framkommer nya uppgifter om att Raoul Wallenberg hade bensintanken full med guld när han lämnade Budapest.
– Det är en rimlig tolkning att ryssarna trodde att det var nazi-guld som Wallenberg ville undanhålla Röda armén. Förklaringen till att Wallenberg greps kan alltså vara ganska banal, framhåller Bengt Jangfeldt.
Diskutera de nya uppgifterna och ta reda på mer om Raoul Wallenbergs liv och gärning.

Koppling till läroplanen

Syftet med ämnet svenska: Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

Länkar:

Expressen: Frigiven på grund av schlagerfesten
Forum för levande historia: Förintelsen
Svt: Så blir prinsessan Estelles dop
Aftonbladet: Privat uppskjutning av raket till ISS misslyckades
Populär astronomi: SpaceX Dragon klar för resan till rymdstationen
Svenska Dagbladet: Loreen favorit även i Storbritannien

Förberedelser

Tillgång till internet och gärna dagstidningar

Syfte

Att träna på att söka information om en aktuell nyhet och göra en presentation kring den

Tidningar till klassrummet

Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.